Имунна система и имунна защита

  • 23.9.2021 г.

Имунна система и имунна защита

Имунната система се бори с микроорганизмите, които са проникнали в организма, и премахва клетките в тялото, ако са в края на живота си или вече не изпълняват предназначението си.

 

Имунната система ни предпазва от много рискове. Тя се бори с микроорганизмите, проникнали в организма. Освен това може да унищожи клетките в тялото, ако са в края на живота си или вече не изпълняват предназначението си (дегенерирали клетки). Най-често осъзнаваме важността на имунната защита в момента, в който тя не функционира правилно. Хората, родени със значителни дефекти в имунната защита, често умират преждевременно заради най-обикновени инфекции.

 

Имунната система е сложна система от различни органи, видове клетки и молекули. В този раздел ще научите как функционира имунната система, как реагира на вирусни инфекции, подобни на грипа, и как можете да се грижите за нея.

 

Как функционира имунната система

Всички живи същества притежават системи, които ги предпазват от въздействието на околната среда. Човешката имунна система и тази на повечето гръбначни е изключително сложна и приспособима. Нейните имунни отговори се състоят от две различни системи: вродена имунна система и адаптивна имунна система, която елиминира патогени.

 

 

Вроденият имунен отговор

Вроденият имунен отговор служи като първа линия на защита срещу патогените. Това се постига с помощта на фагоцити и система от плазмени протеини, наречена система на комплемента. Фагоцитите, наричани още „изяждащи клетки“, включват различни видове бели кръвни клетки като моноцити, макрофаги и неутрофилни гранулоцити. Те поглъщат патогените, клетъчните остатъци и чуждите тела вътре в тялото, за да ги изядат и унищожат (откъдето произхожда и терминът „изяждащи клетки“). В по-широк смисъл този процес се проявява като реакция към инфекция.

 

 

Клетки на паметта

По време на имунната реакция така наречените клетки на паметта се образуват от части от В и Т-лимфоцитите. При оцеляването си след инфекция тези клетки на паметта могат да открият чуждите тела дори след много години и да ускорят имунния отговор. Този процес се нарича „имунологична памет“. Принципът на ваксинация разчита на факта, че мъртвите патогени (или части от тях) могат да бъдат въведени в тялото, за да се изгради имунологична памет срещу тези патогени.

 

 

Лимфни възли

Лимфният възел е отговорен за производството и узряването на имунните клетки (органите на имунната система). Първични органи на имунната система са костният мозък и тимусът, където се създават Т и В-лимфоцитите. Далакът, лимфните възли и мукозо-асоциираната лимфоидна тъкан (MALT) са някои от вторичните органи на имунната система. Лимфоцитите си взаимодействат с антигените в тъканите на тези органи и си сътрудничат със свързаните с тях клетки. Мукозо-асоциираната лимфоидна тъкан включва сливиците във фаринкса. Имунната система се контролира и от плазмените протеини, циркулиращи в кръвта (системата на комплимента), и специалните пратеници, цитокините.

При раждането на дете специфичната му имунна система все още не е развита. Следователно до дванадесет вирусни инфекции годишно са в нормалните граници за кърмачетата и протичането на заболяването обикновено е без усложнения.

Възрастните хора обаче боледуват по-често и страдат повече от средните стойности за населението, тъй като имунната им система подлежи на стареене. С напредване на възрастта производството на лимфоцити се забавя и организмът не успява да се възстанови след инфекция.

 

Какъв е отговорът на имунната система

Дори и при здрава имунна система, настинката или вирусната инфекция не винаги може да бъде предотвратена. Функцията на тази система обаче влияе на хода на заболяването. Когато имунната система функционира по-добре, симптомите са по-слабо изразени, а периодът на боледуване е по-кратък.

 

Вирусите, причиняващи настинка и другите патогени проникват в организма през дихателните пътища и осъществяват контакт с имунната система. Първоначално патогените осъществяват контакт с лигавицата на дихателните пътища. Тази лигавица има ефикасен самопочистващ се механизъм, наречен мукоцилиарно очистване. Този механизъм действа, като произвежда слуз от клетките на лигавицата, които улавят чуждите тела. Фините косми (реснички) на лигавицата транспортират слузта и уловените в нея чужди тела до фаринкса, където всичко се поглъща и унищожава от стомашната киселина.

 

 

Мукоцилиарното очистване не функционира толкова добре през зимата. Студеният въздух може да наруши функцията на ресничките и нагрятият въздух води до изсъхване на защитната лигавица. Поради това ресничките не се движат толкова много и могат да слепнат една за друга.

 

Ако вирусите на настинка проникнат в лигавицата на дихателните пътища, вроденият имунен отговор ще се опита да ги неутрализира. Това ще предизвика локализиран отговор на инфекцията. Освен това ще се задейства адаптивната имунна система. Тъй като обаче има много различни вируси, които причиняват настинка, общ имунитет срещу вирусни инфекции не съществува.

 

Със своите типични симптоми настинката настъпва, когато вирусът се размножава толкова бързо, че първоначалните защитни реакции на организма не са достатъчни. Реакцията на инфекцията става по-силна и води до възпалено гърло, запушен нос, суха кашлица и кихане. С напредването на болестта производството на слуз се увеличава. Носът се запушва или тече и първоначално сухата кашлица започва да изхвърля храчки. Имунната система ще може отново да се справи с всичко около седмица след настъпване на типична настинка.

 

Дори и при здрава имунна система, вирусната инфекция не винаги може да бъде предотвратена. Въпреки това нейната функция влияе на хода на настинката и когато имунната система работи по-добре, симптомите са по-слабо изразени, а периодът на боледуване – по-кратък. При хората с отслабена имунна система не е така. Много често след приключване на поредната вирусна инфекция те се разболяват отново. Ето защо е добре да се осигури допълнителна подкрепа на имунната система.

 

 

Подкрепа на имунната система

 

Най-добрата подкрепа за вашата имунна система е здравословният начин на живот. Това включва регулиране на стреса, достатъчно сън, физически упражнения, балансиран хранителен режим и достатъчен прием на течности. Причините за това са различни.

 

Сън

Доказателствата, че сънят е решаващата фаза за възстановяване не само на мозъка, но и на имунната система, стават все повече. Липсата на сън има отрицателно въздействие върху защитните клетки на вродената и адаптивната имунна система. Безсънието поради емоционални проблеми или изключително стресови ситуации може да има отрицателно въздействие върху имунната система.

 

Хранене

Хранителният режим трябва да бъде балансиран и разнообразен. В него трябва да бъдат включени плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Препоръчва се дневен прием на поне 1,5 литра (или по-добре 2 литра) течности. От голямо значение е да се приема достатъчно количество Витамин C и цинк.

 

 

Хигиена

Също така спазването на няколко прости хигиенни правила може да ни предпази от грипоподобни инфекции. Измиването на ръцете е особено важно през зимата, тъй като вирусите на настинка могат да се пренасят заедно с капковите инфекции и инфекциите, предавани чрез директен контакт. Любимо място на микробите са често докосваните предмети като дръжките на вратите.

 

Стрес

Има и ситуации, които предразполагат към повишен риск от инфекция. Наличието на твърде много стрес е една от тях. Когато ситуацията става по-стресираща, нивата на хормоните на стреса – адреналин, норадреналин и кортизол – се увеличават и запасите от захар и мазнини се активират. Подобна реакция на организма е била логична в Каменната ера, за да може човек да се впусне в битка или да избяга от опасност. Днес вече нямаме нужда от това в стресови ситуации, но свързаните реакции са останали и една от тях е понижената регулация на имунната система.

 

Имунната система е особено уязвима след стресова ситуация. Обичайно е инфекции като настинка да възникнат в началото на почивните дни, след като стресът е бил премахнат. Затова е добре да си починете 2-3 дни след интензивни усилия. Същото се отнася и за спортистите след интензивни тренировки. Периодът на повишена податливост може да продължи няколко месеца при психологически стрес като болест или смърт на член на семейството. И обратното – положителното отношение към живота има положително въздействие върху имунната система.