Къде можем да открием витамин С – източници и храни

  • 16.8.2021 г.

The specified path, file name, or both are too long. The fully qualified file name must be less than 260 characters, and the directory name must be less than 248 characters.

Витамин С (аскорбинова киселина): присъствие в храната

Тук ще намерите редица храни, които могат да осигурят значителни количества Витамин С.

Кои храни съдържат най-много Витамин С? Портокалите и лимоните са толкова популярни, че обикновено се смятат за класически източник на Витамин С. Не е задължително да се прибягва до екзотични храни обаче, тъй като много местни плодове и зеленчуци са богат източник на Витамин С.

 

Витамин С в листните зеленчуци

Понякога Витамин С е скрит на места, където човек не очаква, например в много видове зеле. Брюкселското зеле съдържа 100 mg, а кейлът – повече от 100 mg Витамин С. Това е два пъти повече от съдържанието на Витамин С в 100 g портокалова пулпа. Освен това броколите и спанакът съдържат много Витамин С, въпреки че не достигат нивото от 100 mg Витамин С в 100 g зеленчук.

 

Чушки камби: шампионите на витамин C

Камбите (известни още като сладък пипер) се смятат за шампионите на витамин С сред зеленчуците. В зависимост от цвета и зрелостта си, тези зеленчуци могат да съдържат повече от 200 mg витамин С на 100 g зеленчук. Червените и жълтите камби съдържат повече Витамин С, отколкото зелените камби. Разбира се, това се отнася само за суровите чушки, тъй като при варенето или задушаването на зеленчуците съдържанието на Витамин С може значително да намалее.

 

Как да направите така, че вашата плодова салата да бъде богата на Витамин С

Естествено, много плодове са отлични източници на Витамин С. Редом с портокалите и бананите, ябълките са добра основа за вкусна плодова салата, но съдържанието им на Витамин С не е особено високо. Ако искате да обогатите плодовата си салата с повече Витамин С, добавете касис или киви. Освен това те придават на салатата интересна цветова палитра.

Вместо да поднесете салатата с порция сметана, опитайте с друг шампион на Витамин С – сок от морски зърнастец (облепиха). Дори ако сокът не съдържа толкова Витамин С, колкото прясно набраните плодове, той превъзхожда класически източници като портокалите и лимоните.

Повече съвети и рецепти можете да намерите на нашата страница във Facebook.

Можете например да се научите как да направите вкусна супа от чушки, богата на Витамин С:

 

 

Количество Витамин С (mg) в 100 g

Какво количество трябва да консумирате, за да покриете дневните нужди от 100 mg за възрастен.

Лимони

61

164 g

Портокали

50

200 g

Ябълки

15

667 g

Касис

180

56 g

Камби (жълти)

294

34 g

Броколи

47

213 g

 

Забележка: Германската асоциация по храненето (Deutsche Gesellschaft für Ernährung) препоръчва мъжете над 19 години да приемат 110 mg Витамин С, а жените (над 19 години) – 95 mg. Източник: модифициран според Bässler et al. Vitamin-Lexikon, Urban Verlag 2002, стр. 246 Имайте предвид, че посочените стойности се отнасят само за пресни плодове и зеленчуци, набрани при идеални условия.

 

Загуба на Витамин С поради методи за съхранение и готвене

Средно 30% от загубата на Витамин С е в резултат от неправилно съхранение, дълго готвене и накисване. Загубите са значителни и когато приготвената храна се съхранява дълго време. Бързото замразяване допринася за относително ниска загуба на витамини, поради което замразените плодове и зеленчуци съдържат по-високи нива на Витамин С от плодовете и зеленчуците, съхранявани в продължение на няколко дни. Съхраняването на картофи за дълги периоди може да намали съдържанието на Витамин С с до 75%.