Повече за витамин C

  • 11.8.2021 г.

Как действа Витамин C и защо е толкова важен?

Витамин C (аскорбинова киселина)

Витамин С (аскорбинова киселина) е важен за здравословния начин на живот. В миналото моряците са умирали от заболяване, причинено от хроничен дефицит на Витамин С, наречено „скорбут“. Днес си набавяме необходимия Ввитамин С чрез пълноценен прием на хранителни вещества, а в случаите, когато нуждите на организма се увеличават, на помощ идват препарати, лекарства и хранителни добавки с Витамин С.

 

Витамин С е органичен свързващ агент, който биохимиците наричат L-аскорбинова киселина или просто аскорбинова киселина. Ако организмът не получава достатъчно Витамин С за дълъг период от време в рамките на няколко месеца ще се появи дефицит, който в крайните етапи се нарича скорбут. До 18-ти век скорбутът е бил най-честата причина за смърт при пътуване по море. Симптомите на скорбут могат да включват умора, мускулни болки, спонтанно кървене от венците, бавно зарастване на рани или отслабена имунна защита.

https://stock.adobe.com/cz/?as_channel=adobe_com&as_source=helpx&as_campclass=brand&as_content=stocklogoheader

През 18 век Джеймс Линд, лекар на британските кораби, открива, че появата на скорбут се дължи на липса на определено вещество в храната на моряците и че портокалите и лимоните са ефикасно средство за предотвратяване и лечение на скорбут. През 1921 г. биохимикът Силвестър Зилва нарича сместа от вещества, изолирани от лимонов сок, „Витамин С“. Тази смес може да лекува скорбут.

 

 

Най-високо отличие за откриването на Витамин C

През 1927 г. унгарският учен Сент-Дьорди най-накрая успява да изолира Витамин С от надбъбречната кора. През 1934 г. британският химик Уолтър Хауърт успява да синтезира Витамин C. През 1937 г. Сент-Дьорди и Хауърт получават Нобелова награда за откритията си.

 

 

Високо отличие за Витамин C

През 1937 г. Хауърт получава Нобелова награда за химия за своите изследвания на Витамин С, а Сент-Дьорди – Нобелова награда за медицина.

Между 1940 и 1980 г. механизмът на действие на Витамин С е разкодиран и са открити много други негови функции в организма: ролята му при заздравяване на рани, въздействието му върху имунния отговор на организма и накрая откритието, че Витамин С е антиоксидант, който може да улавя свободните радикали в тялото и по този начин да предпазва клетките.

 

 

Дълготрайна ефективност на Витамин C

Витамин С се синтезира от 30-те години. През 1984 г. марката Cetebe® най-накрая успява да пусне на пазара продукт с високи дози Витамин С с дълготрайна ефективност. Този продукт може да снабдява тялото с Витамин С в продължение на няколко часа.

Витамин С ни предпазва от свободните радикали, които постоянно атакуват клетките и тъканите. Той подпомага белите кръвни клетки при атакуването на патогените и защитава мембраните на имунните клетки.

Витамин С има множество ефекти върху човешкото тяло, свързани със способността му да улавя свободните радикали, които постоянно атакуват клетките и тъканите. Свободните радикали увреждат клетките, които след това умират или мутират. Клетъчните остатъци и дегенериралите клетки трябва да бъдат отстранени от имунната система.

Имунната система има и други функции освен тази най-обща защитна функция. Левкоцитите на имунната система се нуждаят от Витамин С, за да откриват и изхвърлят патогени. Витамин C помага на белите кръвни клетки, които атакуват патогените (хемотаксис) и предпазват мембраните на имунните клетки. Много научни изследвания са доказали подробно тези важни връзки.

 

1984 г.: Пускане на пазара на първия продукт с висока доза Витамин С

1975 г. - 1979 г.: Откриване на влиянието на Витамин С върху улавянето на свободните радикали

1970 г.: Световен интерес към Витамин C

1937 г.: Нобелова награда за изследвания в областта на аскорбиновата киселина

1933 г.: Витамин C за пръв път е наречен аскорбинова киселина

1728 г.: Витамин С е изолиран за първи път

1747 г.: Откриване на причината за появата на скорбут

Приблизително 1550 г. - 400 г. пр.н.е.: Първи опис на симптомите на скорбут

 

 

 

Страница с функции на тялото

 

Витамин С е най-известен с ролята, която играе в имунната система, но предназначението му не се ограничава с това. Нашата таблица ще ви предостави общ преглед на научно доказаното му предназначение.

 

Научни факти

Витамин C допринася за нормалното функциониране на имунната система

  • Витамин C преди всичко подпомага вродената имунна система.
  • Витамин С е важен за първата линия на защита срещу бактерии и вируси.
  • Витамин С е силно концентриран в белите кръвни клетки, които убиват вирусите и бактериите.
  • Витамин С стимулира размножаването на Т-лимфоцитите, които могат да елиминират заразените клетки.
  • Витамин С премахва свободните радикали, които са част от възпалителната реакция.

 

Витамин С допринася за защитата на клетките от оксидативния стрес.

  • Витамин С се счита за „чистач на свободни радикали“ поради своите антиоксидантни свойства.
  • Витамин C е мощен антиоксидант и защитава клетките от свободните радикали и оксидативния стрес.

 

Витамин C спомага за нормалното функциониране на кръвоносните съдове

  • Витамин C допринася за метаболизма на колагена и по този начин подпомага нормалното функциониране на кръвоносните съдове.

 

Витамин С подпомага способността на организма да абсорбира желязото

  • Недостигът на желязо води до намалена работоспособност. Витамин С помага за усвояване на желязото.

 

Витамин C допринася за нормалното образуване на колаген, необходим за нормалното функциониране на костите и хрущялите

 

 

Витамин C (аскорбинова киселина): Източници

Храната е най-важният източник на Витамин С за разлика от излагането на кислород, светлина и топлина, което бързо води до намаляване на Витамин С. Ако хранителният режим не може да осигури достатъчно Витамин С, някои препарати могат да компенсират дефицита.

 

Германската асоциация по храненето (Deutsche Gesellschaft für Ernährung) препоръчва дневен прием на 110 mg Витамин C за мъже на възраст над 19 години и 95 mg за жени на възраст над 19 години. Храната е най-важният източник на Витамин C. Освен пресните плодове много зеленчуци също са чудесни източници на Витамин С.

 

Витамин С е много чувствителен към неправилното съхранение; кислородът във въздуха, слънчевата светлина и високата температура могат да причинят до 100% загуба на Витамин С в храната, която консумираме. Дори и след два дни съхранение загубата на Витамин С може да бъде значителна. Една ябълка може да загуби цялото си съдържание на Витамин С, ако се съхранява в продължение на месец при стайна температура. Съдържанието на Витамин С в замразените плодове и зеленчуци може да е почти нула след шест месеца. Дори консервните кутии не осигуряват непрекъсната защита: до 60% от съдържанието на Витамин С може да бъде загубено в рамките на една година.

 

 

Препаратите с удължено действие компенсират дефицита на Витамин С

Доставянето на твърде много Витамин С в организма не е разумно, тъй като тялото може да съхранява само ограничено количество. В някои случаи (например при бременност и кърмене) тялото има повишена нужда от Витамин С. Ако тя не бъде задоволена своевременно, дефицитът на Витамин C може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Ако чрез хранене не може да бъде усвоено достатъчно количество Витамин С, препаратите с Витамин С (като например Cetebe витамин С 500mg с удължено освобождаване*, Cetebe Тройна Защита** или Cetebe *) може да допринесат за компенсиране на този дефицит.

 

*Лекарство

**Хранителна добавка

 

Препоръки за повишена консумация на Витамин C

Германската асоциация по храненето (Deutsche Gesellschaft für Ernährung) препоръчва дневен прием от 100 mg Витамин C за възрастни. Има повишена потребност от Витамин С в следните случаи:

 

Бременност и кърмене

По време на бременност осигуряването на витамини за нероденото дете е основен приоритет. Но тялото на майката също се нуждае от достатъчно Витамин С, което създава повишена потребност. Германската асоциация по храненето (Deutsche Gesellschaft für Ernährung) препоръчва дневен прием от 110 mg на Витамин C от четвъртия месец на бременността нататък и 150 mg в периода на кърмене.

 

Спорт

По време на спортни занимания потребността от Витамин С също се увеличава. Физическата активност увеличава образуването на свободни радикали. Витамин С е необходим в борбата с тези радикали.

 

Тютюнопушене

Благодарение на своите антиоксидантни свойства, Витамин С притежава способността да неутрализира някои опасни вещества в цигарения дим и по този начин намалява увреждането на клетките и тъканите. Германската асоциация по храненето (Deutsche Gesellschaft für Ernährung) препоръчва на пушачите дневен прием от 155 mg за мъжете и 135 mg за жените.

 

Захарен диабет

Повишената кръвна захар при диабет може да увреди капилярите в очите, сърцето или нервите. Основната причина е оксидативният стрес от увеличеното количество свободни радикали. Тези свободни радикали могат да увредят мастните материали на клетъчните стени, протеините в организма и генетичния материал. Поради това е изключително важно да се осигури достатъчно количество „чистачи“ на свободни радикали, които включват Витамин С.

 

Тъй като концентрацията на Витамин С в кръвта на диабетика е най-малко 30% по-ниска от тази на хората без диабет, диабетиците трябва да приемат двойно повече Витамин С, за да постигнат същата плазмена концентрация в кръвта като тази на хората без диабет. Количествата Витамин С, препоръчвани за диабетици, трудно се постигат с обичайния хранителен режим.